Menu

Herbata

Kilka rzeczy, które warto wiedzieć na temat parzenia herbaty

Herbaty powinny być zaparzane odpowiednio długo w odpowiedniej temperaturze. Poniżej przedstawiona jest zbiorcza informacja jak zaparzać herbatę.

Herbata Ilość
[łyżeczki/filiżankę]
Temp. wody
[°C]
Czas parzenia
[min]
Biała: 1 70-85 7-9
Zielona gunpowder 1 70-80 3-4
Zielona Chun Mee 1 70 3-4
Zielona chińska 1 75-90 3-4
Zielona japońska 1 60-75 do 2
Zielona aromat. 1 80-90 3-4
Czarna 0,5 95 4-5
Czarna Darjeeling 0,5 95 3
Czarna aromat. 0,5 95 4-5
Czerwona Oolong 0,5 95 5
Czerwona Pu Erh 0,5 95 3-5
Rooibos 1 95 3-5
Mate 1 70 3-5
La Pacho 1 gotować na wolnym ogniu 5-15
odstawić na 5
odcedzić

Herbata

 
© jakie-kupic.pl - Chcę żyć zdrowo!